Válogatott hírek 2021.07.30.

(infovilag Kárpáti János)
„Orbán Viktornak tele a nadrágja” – írja Nikolaus Blome a Der Spiegelben közölt kommentárjában. A szerző szerint Lengyel- és Magyarország néptribunjai gúnyolódnak az EU-n, de népeiket nem engedik szólni. Hiba volt-e az unió keleti bővítése? – kérdi a német publicista. Felidézi az új tagok csatlakozásának derűlátó éveit, majd megállapítja: Lengyel- és Magyarország demokratikusan megválasztott kormánya annyira megváltoztatta a demokratikus intézményeket, hogy ma nem vennék fel újra az unióba ezt a két országot. Lengyelország nacionalista katolicizmusa és Magyarország népnemzeti populizmusa – itt megjegyzem: a német „völkisch” szóra én nem tudok pontosabb fordítást a népnemzetinél –, tehát ami felbomlasztja a hatalommegosztást és a polgári jogokat, sajnálatos módon része lehet Európának, ám az Európai Unióban nincs semmi keresnivalója – írja Blome, és leszögezi: az unió lényege a szerződésekhez való hűség és az igazságszolgáltatás függetlensége.„Orbán Viktor nem bolond, hanem fél” – állítja a Der Spiegel kommentátora, és így folytatja: csakúgy, mint lengyel eszmetársa, önmagát a népakarat végrehajtójának tekinti, és ezt a népakaratot szükség esetén a jog fölé is helyezi.

Valami beszorult

(WP)Biden elnök idén másodszorra is felmentette a munka alól magát, hogy feleségét, Jill Bident elkísérje egy orvosi beavatkozásra. A first lady a múlt hétvégén a Hawaii-szigeteken, a Honolulu melletti Oahu szigetén sétált az óceán mentén, amikor “a parton rálépett egy tárgyra, amely a bal lábába szorult” – írta közleményében szóvivője, Michael LaRosa. “A Walter Reed Nemzeti Katonai Orvosi Központban alávetik egy beavatkozásnak, hogy eltávolítsák a tárgyat” – mondta LaRosa. “Az elnök csatlakozik hozzá”.

Babzsáklövedék

(RTL Klub) Feljelentette a TEK-et az a nő, akinek fia, Krisztián – a rendőrök szerint – gázriasztó fegyverrel fenyegetőzött néhány hete egy budapesti társasházban – tudta meg az RTL Klub Híradója. A férfit a TEK kommandósai fogták el: gumi- és babzsáklövedékes fegyverrel is lőttek rá, életveszélyesen megsérült. Az édesanyja a híradónak azt mondta, hogy gyereke évek óta paranoid skizofréniában szenved, orvos is kezelte, de fél éve nem szedte a gyógyszereit.

Európa előzött

(New York Times) Április elején az Európai Unió messze elmaradt az Egyesült Államoktól a Covid-19 vakcinázás terén, a különbség gyorsan nőtt, és az Egészségügyi Világszervezet szidta Európát az “elfogadhatatlanul lassú” ütem miatt. Az Egyesült Államok erőfeszítései azonban áprilisban tetőztek, majd visszaestek, míg az Európai Unió kampánya, amely nemrégiben még a gúny célpontja volt, gyorsabban nőtt, mint a világ bármely más régiójában. Ezen a héten az Európai Unió megelőzte az Egyesült Államokat a lakosságszámmal kiigazított összes oltás tekintetében. Júliusban négyszer olyan gyorsan adták be az oltásokat, mint az amerikaiak – ez olyan fordulat, amelyet tavasszal még nehéz lett volna elképzelni.


Minden évben oltás a spanyoloknál?

(Euronews) “Nagyon valószínű” a harmadik oltás még ez évben történő beadása, a jövőben pedig évente oltanának a koronavírus ellen – jelentette be a spanyol egészségügyi miniszter, Carolina Darias egy rádióinterjúban kedden. Interjújában a miniszter elmondta, hogy az Európai Bizottság épp azon dolgozik, hogy az érintett gyógyszercégekkel együtt eldöntse, mikor és hogyan kell a harmadik dózist beadni. Azt is elmondta, hogy uniós szinten egyeztetve már alá is írták a 2022-2023-as évre szóló szerződéseket a Modernával és a Pfizerrel.

Meghajolt az olimpiai bajnok

(Tokió)

Cseh László ötödik olimpiájáról éremmel nem, de felülmúlhatatlan élményekkel távozik, miután Tokióban 35 évesen befejezte a pályafutását. A 200 vegyes döntőjében a hetedik helyen zárt, amikor gratulálni indult a győztes felé, akkor a kínai Vang megelőzte, és fejet hajtott előtte, ezzel is méltatva kivételes pályafutását. Cseh kétszeres világbajnok (2005 és 2015), négy ezüstérem mellett két bronzot is begyűjtött. A 2008-as pekingi olimpián háromszor lett Michael Phelps mögött második, 2016-ban holtversenyben nyertek ezüstérmet a világklasszis amerikaival

Forma 1 interjú helyett

(index) A miniszterelnök reggel a Formula–1 Magyar Nagydíj előtt a karmelita kolostorban találkozott Jean Todt-dal, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnökével, az ENSZ-főtitkár közlekedésbiztonsági különmegbízottjával – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Orbán Viktor ezért nem adott rádióinterjút, ami péntekenként szokásos.

Elfordult a Nauka
(Rocket Science) A Nauka modul vesszőfutása nem ért véget a Nemzetközi Űrállomásra csatlakozás után sem. Az új orosz tudományos modul csak majd egy hét csúszással csütörtökön (július 29 -én) dokkolt, miután a főhajtómű meghibásodása miatt csak manőverező fúvókákat használva érte el a Nemzetközi Űrállomást.Valamivel több mint három órával a dokkolás befejezése után Oleg Novitsky és Pjotr ​​Dubrov űrhajósok a Zvezda modulban végeztek ellenőrző méréseket, és arra készültek, hogy kinyissák a két jármű közötti ajtót, amikor váratlanul 12:45-kor a Nauka manőverező hajtóművei újra bekapcsoltak, adta hírül Rob Navias, a NASA szóvivője. Ennek eredményeképpen az űrállomás átmenetileg elvesztette azt, amit a mérnökök “attitude control-nak” (az állomás tájolásának irányítása) neveznek, ami meglehetősen ritka, jegyezte meg Navias. A Nauka miatt az állomás 45 fokban elfordult.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s