Válogatott hírek 2021.08.02.

Híd Dubrovnikba

(euronews) Átadták a Bosznia-Hercegovinát elkerülő Pelješac-hidat. Így hamarosan senkinek sem kell útlevél ahhoz, hogy Splitből Dubrovnikba utazzon. A 2,4 kilométer hosszú és 55 méter magas hidat a kínai állami építővállalat húzta fel. Ez volt az elmúlt évek legnagyobb horvát infrastrukturális beruházása. Az 550 millió eurós, azaz majdnem 200 milliárd forintos költségvetésnek a kétharmadát az Európai Unió állta. A hídra fel- illetve arról levezető utakat csak a 2022-ben adják át.

A Pegasus megfigyelte

(telex) Csikász Brigitta újságíró telefonjának vizsgálata kimutatta, hogy több alkalommal is feltörték a készülékét 2019 áprilisa és novembere között. Az újságíró abban az időben az Átlátszón publikált cikkeket többek között kormányközeli emberek gyanús ügyeiről.

Lengyel menedék

(Reuters)Kriszcina Cimanovszkaja belarusz futóért egy ezüst színű kisbusz érkezett a tokiói Haneda reptérre és elvitte őt a lengyel követségre. A 24 éves Cimanovszkaja menedékkérelmet nyújt be a lengyel hatóságoknak. Korábban mind a cseh, mind a lengyel diplomácia kinyilvánította, hogy készek segíteni a futónak. A lengyel külügyminisztérium egyik tisztviselője a Twitteren azt írta, „humanitárius vízumot ajánlottunk neki és Lengyelországban folytathatja a sport karrierjét is, ha úgy dönt.” A futót a belarusz csapat tagjai vasárnap az olimpiáról a tokiói repülőtérre vitték, hogy hazautaztassák Fehéroroszországba. Cimanovszkajaközölte: a beleegyezése nélkül próbálják kivinni őt az országból, ezért arra kéri a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), hogy avatkozzanak közbe-

A legdrágább magyar focista

(Kicker) Szoboszlai Dominik kétszáztíz nap kihagyás után, július 17-én bemutatkozhatott új együttesében, az RB Leipzigben, egy kisebb sérülés miatt most újabb kihagyás vár rá. A magyar játékos kisebb csípőhajlítóizom-szakadást szenvedett. még nem edzhet együtt a csapattal.Jesse Marsch, a lipcseiek új trénere azonban pénteken már várhatóan számíthat rá.
Az RB Leipzig augusztus 15-én kezdi meg a bajnoki szereplését, a Mainz ellen.

Meghalt az uniós bíró

(euronews) 55 évesen meghalt Berke Barna, az Európai Unió Törvényszékének bírája az Igazságügyi Minisztérium egykori államtitkára.  Az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkáraként tevékenykedett 2016-ig, amikor is az Európai Unió Törvényszéke bírájának választották. A Törvényszék az Unió polgárait köti össze az EU legfelsőbb igazságszolgáltatási szervével, Európai Bírósággal.


Ha győz Prágában, mehet (esetleg) Kolozsvárra

(UEFA) A CFR és a Young Boys párharcának győztesével találkozhat a Ferencváros a Bajnokok Ligája playoffkörében, amennyiben a selejtező 3. fordulójában meg tudja nyerni a cseh Slavia Praha elleni párharcát.

Kalózok az Arab Öbölben

(maszol.ro) Kalóztámadás érte a Mercer Street nevű tankhajót az Arab-öbölben, Omán partjainál. A legénység két tagja, egy brit és egy román állampolgár életét vesztette – írta a Reuters a Zodiac Maritime izraeli hajótársaság közleményére hivatkozva. Korábban az AFP arról számolt be, hogy egy rakomány nélküli tankhajót csütörtökön támadás ért Omán partjainál. A Brit Királyi Haditengerészetnek alárendelt kalózkodás elleni ügynökség (UKMTO) portálja szerint az incidens a greenwichi középidő szerint 18 órakor történt.

Lopnak az alkalmazottak

(Agerpres) A romániai vállalatok több mint háromnegyedét meglopják, megkárosítják alkalmazottaik. Az üzleti szféra számára kockázatelemzéseket végző Corporate Intelligence Agency hétfőn ismertette felmérését. Az állami intézmények, a vállalatok és a civil szervezetek évente a bevételeik öt százalékát veszítik el az alkalmazottaik csalása miatt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s