Az olimpia slusszpoénja: a női kajaknégyes aranyérmes

A Nemzeti Sport képe a győztes csapatról: Kozák, Csipes, Kárász, Bodonyi. (Fotó: Tumbéász Hédi)

A magyar női négyes ebben a ciklusban mindhárom világbajnoki aranyat megnyerte, nem számított, milyen összeállításban szerepeltek. Most a válogatókon eldőlt, hogy Kozák Danuta mellett Kárász Anna, Csipes Tamara és Bodonyi Dóra lehet az egységben. Kozák és Csipes öt éve is ott volt a győztes hajóban, sőt Kozák már 2012-ben is győzelmet ünnepelhetett. A magyar négyes az előző két olimpián elég magabiztosan győzött, most sokkal nagyobb versenyre készülhettünk, mert Új-Zéland és Lengyelország nagyon erős négy embert hozott el az olimpiára. A mieink tartalékolva is megnyerték az egyik elődöntőt.

A döntő előtt kezdett el ismét esni, támadt egy kis szembeszél is, és a sportágban örök igazság, minél rosszabbak a körülmények, nekünk annál jobb, mert a versenyzők alap-állóképessége jobban érvényesül.

A magyar hajó az ötös pályára került, a lengyelek és az új-zélandiak közé, a németek a hetesről indultak. A mieink nem rajtoltak rosszul, féltávnál a hármason haladó belaruszok mögött a másodikok voltak, de csak minimális volt a különbség. A második 250-en viszont mindenkit állva hagytak, csapásról csapára növelték az előnyüket, a helyszíni mérés szerint az övék volt a legnagyobb sebesség, és megszerezték a magyar küldöttség hatodik aranyérmét. Több mint fél másodpercet, nagyjából három métert vertek a másodikra.

  • Magyarország – 1:35,463
  • Belarusz – 1:36,073
  • Lengyelország – 1:36,445

A vezérevezős, Kozák Danuta a hatodik olimpiai aranyérmét szerezte, ezzel ő a második legeredményesebb magyar sportoló Gerevich Aladár mögött. Az egyéniben ezüstérmes Csipes Tamara kétszeres bajnok lett Tokióban, Kárász Anna és Bodonyi Dóra először nyert olimpiát. Az érmeket a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja, Schmitt Pál adta át.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s