Két robbantás, sok áldozat Kabulban

Két robbanás történt a sűrű tömegben a kabuli Hamid Karzai nemzetközi repülőtér előtt csütörtökön, tucatnyian megsérültek vagy meghaltak, köztük néhány amerikai tengerészgyalogos is életét vesztette.
A Pentagon megerősítette az amerikai áldozatok tényét , de konkrét számot nem közölt.
Ők az első amerikaiak, akik meghaltak Afganisztánban, mióta kettőt agyonlőttek, hatot megsebesítettek egy 2020 februári művelet során.
A teljes halottak és sebesültek számának kezdeti becslései eltérőek voltak, és gyorsan emelkedtek, ahogy a különböző kórházak és tisztviselők jelentették.
Egy afgán egészségügyi tisztviselő szerint legalább 30 ember halálát és legalább 120 sebesültjét megerősítették. Egy másik egészségügyi tisztviselő szerint legalább 40 halott és 120 sebesült. Mindkét tisztviselő anonim feltétele volt, mert a tálibok azt mondták nekik, hogy ne tájékoztassák a sajtót.
A tálib szóvivő, Zabihullah Mujahid elítélte a támadást, és közölte, hogy legalább 13 civil meghalt és 60 megsebesült.
Csak egy kórház egyik részlegében a New York Times újságírója tucatnyi súlyosan megsebesült vagy megölt embert látott.
Egyelőre nem vállalt felelősséget senki. De a támadás előtti éjszakán egy magas rangú amerikai tisztviselő figyelmeztetett az Iszlám Állam, az Iszlám Állam Khorasan vagy az ISIS-K egyik “leányvállalatának” „konkrét” és „hiteles” fenyegetésére a repülőtéren, és a nyugati kormányok sürgetni kezdték az embereket, hogy hagyja el a területet.

Még egy ilyen konkrét figyelmeztetés mellett is – mondta egy honvédségi tisztviselő – nagyon nehéz lenne egy rejtett robbanómellényes öngyilkos merénylőt kiválasztani egy hatalmas tömegben, mint például a repülőtéren.
A tálib hatalomátvétel óta a hónap elején afgán civilek és külföldi állampolgárok ezrei gyűltek össze a katonai és polgári oldallal rendelkező repülőtér kapujában, kétségbeesetten, hogy légi úton szállítsák ki őket az országból. Időnként a térség káoszba süllyedt, amikor az emberek menekültek az evakuációs járatok felé.

Egy amerikai katonaiszóvivő azt mondta, hogy a menekülési repülések folytatódnak, bár nem világos, hogy a repülőtér bármelyik kapuja nyitva van -e.

„Megerősíthetjük, hogy az Abbey Kapunál történt robbanás olyan támadás , amely számos amerikai és polgári áldozatot követelt” – mondta John Kirby, a Pentagon sajtótitkára a Twitter -bejegyzésében. – Azt is megerősíthetjük, hogy legalább egy másik robbanás történt a Baron Hotelben vagy annak közelében, kis távolságra az Abbey Gate -től.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s